LA BOYA DULCE MIRANDERA. A BOLA DOCE MIRANDESA

 


https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/doces-e-produtos-de-pastelaria/965-bola-doce-mirandesa

Bola Doce Mirandesa

Boya Dulce Mirandesa

Descripción: La Boya Dulce Mirandesa ye d’un dulce propiu de Miranda del Douro, únicu cumo símbolu gastronómicos del conceyu. Ye una boya dulce con sabor intensu a canela. La masa, asemeyada a la boya de pascua, pero más fina, intercálase con capas de azucre y rellenu de canela.

Características peculiares:

La Boya Dulce Mirandesa ye un referente na rexón, siendo especialmente consumida na Sumana Santa . Por contra de la mayoría de las boyas, está compuesta por una masa suave y húmeda, debido al rellenu.

Rexón: Tierra Fria Trasmontana.

Ingredientes usaos: Farina de trigu, huevos, azucre, canela, unto, furmientu de pan, aceite y sal.

Xeitu d’apriguerar:

A la masa de pan, añádense güevos y una envuelta de duas grasas (aceite d’oliva y manteiga).

Masar col sobrizu d’una migaya de farina, hasta que tenga la consistencia d’una masa que pueda ser extendida con un rodillu.

Extiéndese la masa, espolvoría la mesa y el rodillu con farina. Estíralu y úsalu pa forrar la parte inferior y los llaos de la mesa. Divide la canela en siete partes y l’azucre en ochu. Espolvoría la masa con una parte de azucre y la outra de canea. Extiende una nueva capa mui fina y colócase de modo que cubra el fondu, ye dicir que cubra solo l’azucre y la canela. Repite estas operaciones hasta conseguir siete capas. Cuando se coloque la última capa, úñese los bordes a modo de cordón. Espolvoría la última capa cola octava parte de l’azucre.

Enroxa’l fornu a 190ºC, pa que cueza durante 25 a 30 minutos.

Saber facer: La Boya tié seis ou siete capas d’azucre y canela, cumo ingredientes más específicos. La cantidá de ingredientes depende del pesu de cada boya.

Eso sí, las capas nun deben queidar con buracos, pa evitar que l’azucre y canela s’ascape.

 Xeitos de comercialización: Panaderías, pastelerías, ferias y mercaos de la rexón.

Disponibilidá del productu durante tol añu: Pué consumise tol añu, más especialmente consumida na Pascua.

Historial del productu: Nun se sabe muchu de quién inventóu esti dulce, pa los más vieyos dicen que masaban el pan a manu, y depués, nel estráu del fornu comunitariu (de lleña), apartaban un migaya de masa, unían dalgunos d’estos ingredientes y facían la boya dulce.

Representatividá na comida llocal:

La Boya Dulce ye ún de los iconos de la gastronomía mirandesa, presencia obligatoria en tolas mesas de tiempu de Pascua, feichu en casa ou apañada en pastelerías de la ciudá, está tamién presente en cualisquier merienda típica mirandesa, a lo llargu del añu.

Outros elementos: El Municipiu de Miranda del Douru, col sobrizu de la Asociación de productores gastronómicos de las Tierras de Miranda “Sabores de Miranda” organiza dende´l 2013, la “Fiestas de la Boya Dulce y de los Productos de la Tierra”que se celebra na fin de sumana de Pascua. Durante este eventu, acontez tamién el Concursu gastronómicu de la Boya Dulce Mirandesa, onde son premiaos las meyores muestras d’este dulce típicu del Praino Mirandés.

Fuente: Cámara Municipal de Miranda del Douro.

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