LA BOYA DULCE MIRANDERA. A BOLA DOCE MIRANDESA
https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/doces-e-produtos-de-pastelaria/965-bola-doce-mirandesa
Bola
Doce Mirandesa
Boya Dulce
Mirandesa
Descripción:
La Boya Dulce Mirandesa ye d’un dulce propiu de
Miranda del Douro, únicu cumo símbolu gastronómicos del conceyu. Ye
una boya dulce con sabor intensu a canela. La masa, asemeyada a la boya de pascua,
pero más fina, intercálase con capas de azucre y rellenu de canela.
Características
peculiares:
La Boya
Dulce Mirandesa ye un referente na rexón, siendo especialmente
consumida na Sumana Santa . Por contra de
la mayoría de las boyas, está compuesta por una
masa suave y húmeda, debido al rellenu.
Rexón:
Tierra Fria Trasmontana.
Ingredientes
usaos: Farina de trigu, huevos, azucre, canela, unto, furmientu de pan, aceite
y sal.
Xeitu
d’apriguerar:
A la masa de pan, añádense güevos y una envuelta
de duas grasas (aceite d’oliva y manteiga).
Masar col sobrizu d’una migaya de farina, hasta que
tenga la consistencia d’una masa que pueda ser extendida con un rodillu.
Extiéndese la masa, espolvoría la mesa y el
rodillu con farina. Estíralu y úsalu pa forrar la parte inferior y los llaos de
la mesa. Divide la canela en siete partes y l’azucre en ochu. Espolvoría la
masa con una parte de azucre y la outra de canea. Extiende una nueva capa mui
fina y colócase de modo que cubra el fondu, ye dicir que cubra solo l’azucre y
la canela. Repite estas operaciones hasta conseguir siete capas. Cuando se coloque
la última capa, úñese los bordes a modo de cordón. Espolvoría la última capa cola
octava parte de l’azucre.
Enroxa’l fornu a 190ºC, pa que cueza durante 25
a 30 minutos.
Saber facer: La Boya tié seis ou siete capas d’azucre
y canela, cumo ingredientes más específicos. La cantidá de ingredientes depende
del pesu de cada boya.
Eso sí, las capas nun deben queidar con buracos,
pa evitar que l’azucre y canela s’ascape.
Xeitos de
comercialización: Panaderías, pastelerías, ferias y mercaos de la rexón.
Disponibilidá del productu durante tol añu: Pué
consumise tol añu, más especialmente consumida na Pascua.
Historial del productu: Nun se sabe muchu de
quién inventóu esti dulce, pa los más vieyos dicen que masaban el pan a manu, y
depués, nel estráu del fornu comunitariu (de lleña), apartaban un migaya de
masa, unían dalgunos d’estos ingredientes y facían la boya dulce.
Representatividá na comida llocal:
La Boya Dulce ye ún de los iconos de la
gastronomía mirandesa, presencia obligatoria en tolas mesas de tiempu de Pascua,
feichu en casa ou apañada en pastelerías de la ciudá, está tamién presente en
cualisquier merienda típica mirandesa, a lo llargu del añu.
Outros elementos: El Municipiu de Miranda del Douru,
col sobrizu de la Asociación de productores gastronómicos de las Tierras de Miranda
“Sabores de Miranda” organiza dende´l 2013, la “Fiestas de la Boya Dulce y de
los Productos de la Tierra”que se celebra na fin de sumana de Pascua. Durante
este eventu, acontez tamién el Concursu gastronómicu de la Boya Dulce
Mirandesa, onde son premiaos las meyores muestras d’este dulce típicu del
Praino Mirandés.
Fuente: Cámara Municipal de Miranda del Douro.
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