L'AGRICULTURA ECOLÓXICA Vs AGRICULTURA INDUSTRIAL
Hai estudios que dicen que la gran
productividá que ofrez l’agricultura industrial d’anguañu ye a causa
principalmente, de que la materia seca que tien el productu hortícola, ye menor
qu’el de la horticultura ecolóxica, yá que la primeira usa abonos minerales.
Estos precisan de mucha más augua pa poder ser absorbída pola tierra, y por
ende a las raíces de la pranta.
Estas raíces absorben con más rapidez y en más
cantidá los abonos químicos disueltos en agua, qu’el istiercu.
Por eso, los productos son mayores y más
grandes, más con menor contenidu en vitaminas, minerales, sabores, etc. Muchu
menor que na agricultura ecolóxica.
Na eficiencia enerxética, tien mucha menor la
agricultura industrial que la ecolóxica, yá que pa producir cualisquier
alimentu necesita más gastu enerxéticu tantu nel mesmu riegu, cumo no que se
cuida qu’apaña las industrias pa fabricar estos abonos minerales y velenos.
Craru, lo buenu que tien l’agricultura
industrial ye que se puedé tener una producción especializada nuna tierra, pos
una tierra de gran cabida puede sembrase en monocultivu, colo que produce más
usando menos tiempo de fuerza de trabayu, con una maquinaria más moderna y
rápida, ensin emplegar ni un zachu, pa desyerbar.
Lo que pasa cola ecolóxica ye que al esperriar
abonos químicos nin ponzoñas, supone que tien que controlar tolos maletos, los
yerbos, los bichos y apañar una tierra fértil buscando la diversidá,
policultivu y la rotación de siembras, colo que una finca nun puede ser
sembrada masivamente con una sola especie, de las comerciales-industriales, que
son de gran tamañu y .
A mayores, l’agricultura ecolóxica tien
preferencia polas especies tradicionales non polas comerciales de la industria,
yá qu’están más aprigueradas, por siglos y siglos d’escoya de campusinu a
campusinu, pa aguantar y defendese, y non tantu cumo las comerciales de
industria que son de más tamañu, y que necesitan de más químicos, que venden y
producen las mesmas empresas. Por eso, la agricultura ecolóxica ye entre outras
razones una producción más cara, relativamente.
Nel tema de la diversidá económica, yá na
URSS, drento del sou sistema d’economía planificada y socialista, vióse que
yera preciso fomentala, pos la excesiva especialización económica y agrícola
yera peligrosa.
Craramente, sábese pouco de la cuestión, mas
si depués de toda una política basada na especialización y na agroindustria
drento de los koljos y sovjos, escomenzaron apercatase de que la demasiada
especialización facía esbaratar al sistema y a la subsistencia.
Una mala senara nuna amplia zona, Estau…, que
podría asoceder, afectaría a las demás partes del país, padeciendo muchas
calamidaes por falta de alimentu. A mayores d’esto, quiciás se coscaron de que
la tierra si nun se renueva cola rotación de cultivos, la tierra pierde
fertilidá y fía más y más fertilizantes, y ponzoñas pa defendese de plagas y
maletos.
Cuentan que la tierra ye cumo drogadictos,
cuando s’endrogan la primeira vé, trabayan más y meyor que naide, son los más
productivos, pero si esto, repítese, la tierra pórtase cumo drogadictos, pa
producir lo mesmu, solicita más y más droga.
Cuido que la perda de diversidá biolóxica
agrícola y ganaderu fui dalgu que vieron en grave dañu, pos cola escusa de
tener especies más productivas, basadas na “ciencia”, difamaba lo “tradicional”
cumo lo “vieyu”, a trasfulgar.
Mas la ciencia debe servir pa conocer el mediu
nel que vivimos, y depués con esto, facer aplicaciones práticas, pa comprobar
la teoría y los sous usos.
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